Прочетен: 1328 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 20.04.2011 02:41
ч ч ч ч ч ч
ч ч ч ч ч ч ч ч ч
ч ч ч ч ч ч ч ч ч ч ч ч
- Хижата Монте Роза носи 100 парчета от 16 различни форми, образуващи една плоскост от 110 кв. м, даваща общо повече от 16 киловата енергия
- 6 етажа, 120 спални места, расположени в 18 стаи
с 4 до 8 легла, място за 120 човека в ресторанта.
- екологически построената хижа Монте Роза е заобиколена от два ледника - единят е Гренцглетчър, а другият е Горнър.
- термичната независимост е усигорена от една група топлина-сила от 27 киловата, постигната от 60 кв. м колектори под газово налягане.
- една незабравима гледка се отваря към Сервен …. разбира се когато времето го позволява.
- паралелно с трите си ксендър от 8 киловата се усигорява удобно електрическото захраняване на сградата
- към производството на енергия через слънцето е допълнено електроженна група с 12 киловтна.
- слънчевата енергия е проведена через 6 MPPT (maximum power point tracking) до батериите за захранване.
- електрическата енергия е запазена в два блока, в същност паралелно, което дава една мощност от 5600 aмперови часа
- - - и още няколко данни за интересуващите се докато гледате най-красивата планина в света:
--- 6500 нощувки годишноо и 2000 посетители дневно през турестическия период,
--- 210 куб. м вода, годишно консумирана
--- мястото за кацане на хеликоптера през зимата се чисти от доброволци, за да мога да слезна в долината, казва домакинът на хижата.
--- вентилационна централа от 4300 куб. м в часа
--- алпийстата хижа Монте Роза е сертифицирана по критериите на сграда, градена с пасивното използуване на естествени енергии. На година се прочистват 310 куб. м изхабена вода
--- питейната вода се добива от една 200 кубикова метра кухина, намираща се 40 метра под хижата. Водата се филтрила, а после се пречиства с ултра виолетови лъчи, след което тя се вари до кипване
--- Моля, вземете отпадъците си с вас.
….. първият кандидат за слизане по въздуха е готов
…… втори полет с една електронна каса, един хладилник за бира, една тенжера за готвене под пара (steamer)
………. и ето на за последно: един синусов завой и една последна бира за свършване на сезона, казва управителят на хижата Никола Цушуат преди да го отнесат през небесата ……
винаги с поглед към сфинкса на Алпите.....
Тагове: